КАЛОФЕР И РЕГИОНА

Калофер е почти в идеалния център на България, което го прави удобна дестинация за посещение от всяка една част на страната. Намира се на 17 км от общинския център Карлово, на 66 км от областния център Пловдив, на 228 км от Бургас, на 334 км от Варна и на 159 км от столицата София.
Най-бързият транспорт от чужбина е със самолет до София и с автомобил или организиран транспорт от София до Калофер, което отнема около 3 часа.
Калофер е разположен в южните склонове на Стара планина, на 625 м надморска височина. Заема територия от 134 хка и е непосредствен вход към Национален парк „Централен балкан“.
Калофер е прекрасен днес, но има и своята легендарна история. Благодарение на икономическия си просперитет по време на Възраждането, градът е наречен „Алтън Калофер” (Златен Калофер).
От своето основаване и до днес Калофер е люлка на герои, първенци и личности, дали своя принос за развитието на града, на държавата, на науката.
Тук е роден геният Христо Ботев, който казва:
„Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави.“ (в. „Знаме“ 22, 13 юли 1875 г.)
„Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“ (в. „Знаме“ бр. 23, 27 юли 1875 г.)
Но тук израства и първата българска поетеса Елена Мутева, академик Никола Начов, Екзарх Йосиф I, Михаил-митрополит Доростолски и Червенски и още толкова много добри примери и водачи.
Ако сте заслужили наградата да имате своите няколко дни в Калофер, възможностите за посещение на забележителности в града са много – като се започне от историята и културното наследство и се стигне до прекрасната природа на Стара планина.
Около Калофер също има много забележителности, разположени в намиращите се наблизо селища: Карлово (17 км), Сопот (22 км), Хисаря (30 км), Старосел и тракийският храмов комплекс (50 км), Казанлък и Долината на тракийските царе (39 км), Пловдив (65 км) и Копривщица (72 км).

Източник: https://kalofer.bg/