Другите за нас

Възродената калоферска дантела – модерна и многолика

Възродената калоферска дантела – модерна и многолика

В подбалканския град искат да дигитализират историята на занаята

Плетачки на дантела се събират в Калофер от 15 до 17 август за 20-то издание на Празника на калоферската дантела.

На празника не само се демонстрират тънкостите на плетене, но и майсторите обменят опит и показват новаторство в моделите, каза за „Хоризонт“ Антоанета Първанова, която е председател на читалище „Христо Ботев” в Калофер.

Занаятът не е лесен, признават майстори на калоферската дантела. При изработката й, в зависимост от модела, се използват различен брой совалки.

За да се покаже съхранения и до днес занаят, в Калофер планират да съберат в книга информацията за всички майстори в годините назад, като се издирят и техни снимки, допълва Антоанета Първанова.

„Това ни е една от целите тази година – да поставим началото, да призовем хората да не изхвърлят старите дантели и снимки, а да ни ги дадат да ги съхраним, да ги дигитализираме и запазим.”

Калоферската дантела възниква след Освобождението, когато виден калоферец – Минко Фетваджиев, издава брошурата “Поминъкът на град Калофер и средства за въздигането му”. В нея той предлага насоки за подобряването на поминъка на жителите на града, разказва Иван Колев – автор на спектакъл „Бяла  магия”, посветен на калоферската дантела.

„Той дава идеята жените да започнат да плетат тази търсена брюкселска дантела, совалкова, която много се търси на пазарите в Западна Европа. Те възприемат неговата идея. Изпращат едно калоферско девойче на име Донка Шипкова, която смятаме за основателка на калоферската дантела. Донка учи двегодишен курс в държавното рисувателно училище в София, сега Национална художествена академия, при една чешка учителка. Идва и създава училище „Трудолюбие”, единственото в България, и започва да обучава масово девойки, момичета, жени от града да плетат брюкселската дантела.”

Техниката на изплитане при брюкселската и калоферската дантела е една и съща. Различни са моделите, които създават калоферки и които са вдъхновени от местната природа – претворяват се например розата, дъбовия лист, житния клас.

През последните години се увеличават желаещите да се занимават с плетене на калоферска дантела и това прави познавачите оптимисти, че традицията не е загубена, а занаятът не е забравен.

Дантелата отдавна вече не е това, което хората си представят – салфетки и якички за дрехи, уточнява Антоанета Първанова. „Дантелата присъства в модерни колекции и официални облекла, с дантела се правят картини и произведения на изкуството.”

18-годишната Катя Василева, която се занимава вече пет години с изработката на дантела, казва, че за нея трябва да се положи много труд, но резултатът си струва.

До края на август в подбалканския град гостува международна изложба на дантели от цял свят. Спектакълът „Бяла магия”, който с мултимедия визуализира историята на калоферската дантела, ще бъде представен на 15 август в читалище „Христо Ботев”.

Още за калоферската дантела слушайте в звуковия файл.

Източник: https://bnr.bg/post/101154490/vazrodenata-kaloferska-dantela-moderna-i-mnogolika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *