Без категория

Започва подготовка за вписване в Юнеско на занаята плетенe на калоферска дантела

В Калофер започва подготовка за кандидатстване по вписване в Юнеско на занаята плетене на калоферска дантела като част от нeматериалното културно наследство. Началото беше поставено с откриването на творчески център, в който се съхранява златния фонд на калоферската дантела.

Началото на плетенето на дантела в Калофер е поставено след края на Руско-турската война, като опит градът да оцелее икономически.

През 1910 година в Калофер е открито единственото в България Дантелено училище „Трудолюбие“. По време на дейността му тук са обучени над 1800 жени и момичета.

Създателка на училището е калоферката Донка Шипкова, а постепенно занаятът се превърнал в основно препитание за местните хора. Част от къщите в града са построени с пари от продажба на дантела, като плетивата се търгували в Русия, Турция и Западна Европа.

Ася Николова-директор на НМ „Христо Ботев“- Калофер: Различното, приносното, за това да се нарича „калоферска дантела“ е това, че в тази дантела, нейната съдателка Донка Шипкова вплита чисто български мотиви.

Дантелата се плете със совалки върху цилиндър, като рози, слънчогледи и други родни символи и днес украсяват произведенията на жените, които съхраняват този занаят. В новия творчески център на Калоферската дантела майсторството изучават деца и възрастни.

Сияна Георгиева- 11 години: Мама ме доведе на курса и двете започнахме да се учим да плетем, аз първата плетка, която научих беше синджир.

В творческия център, който е част от местното читалище, вече е изложен и част от златния фонд на калоферската дантела.

Антоанета Първанова- предс. на читалище „Христо Ботев“- Калофер: Този център е самото начало на един доста дълъг процес, който смятаме да извървим. Защитаването на калоферската дантела като нематериално културно наследство е в плана.

Идеята на читалищните дейци е и фондът с калоферска дантела да се превърне в колекция на отчет към Министерството на културата, за да придобие още по-голяма популярност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *