Другите за нас

Калоферската дантела вече има собствен творчески център

Творческият център е открит с помощта на спечелен проект за 3000 лева от фондация „Пловдив 2019“

С урок по плетене на калоферска дантела и базар на изделия, изработени от сръчните ръце на калоферските жени в родния град на Христо Ботев отпразнуваха деня, посветен на финото плетиво.

Тържествата започнаха с откриване на Творчески център и специална експозиция на събирани през годините дантели в читалището в града.

В залите, носещи имената на едни от най-сръчните калоферки, са представени плетива с разнообразни форми, изображения и предназначения, както и исторически данни.

Творческият център е открит с помощта на спечелен проект за 3000 лева от фондация „Пловдив 2019“.

По традиция за 19-ти пореден път на един от най-големите християнски празници – Голяма Богородица, калоферци и гости на града се докоснаха до изящното изкуство дошло от Запада и намерило творческия дух и сръчност на българките.

„Началото си калоферската дантела води от създаването на дантелното училище през 1910 година. Това е совалкова дантела, която се плете из цяла Европа. Калофер трябва да бъде възстановен след Освобождението, тъй като е изпепелен през 1877 година. Тъй като домашната индустрия – плетенето на гайтани и тъкането на шаяк, вече не може да бъде средство за препитание, мъжете отново тръгват на гурбет, а жените остават да се занимават със земеделие. Тогава един много мъдър калоферец – Минко Фетваджиев, предлага средства за въздигане поминъка на Калофер. Той пише малка брошура, на която описва различни възможности за нови производства и занаяти. Един от тези занаяти е плетенето на совалков тип дантела. Избира нея, защото това е една доста скъпа и добре търсена на западния пазар стока“,  разказва Ася Николова, директор на НМ „Христо Ботев“.

  С малки, но уверени крачки, се развива и кръжокът към читалището, който вече ще се помещава в творческия център.

Кръжокът е сформиран  от майки и дъщери. Започват на доброволни начала, тъй като  читалището не разполага със свободен щат за поддръжка на центъра. За следващите шест месеца кръжокът ще бъде обезпечен с младежка програма от Бюрото по труда.

Всеки посетител на града ще може да се докосне до това изкуство и да опита да оплете совалките. Шест са обособените учебни чинове, всеки от който е оборудван с необходимите инструменти – цилиндър, совалки, конци и карфици.

Калоферската дантела се плете върху цилиндър от пресовано сено, закрепен върху специален статив, с малки совалчици, изработени от твърдо дърво, на които се намотават конците.

Те са четен брой и са между 8 и 12 броя в зависимост от сложността на плетката. Традиционният цвят на дантелата е екрю, но с времето вече се използват и други цветове.

Плетката не подлежи на разплитане, затова плетачките се стремят да не бъркат.

В късния след обяд ще бъде прожектиран филм, посветен на Калоферската дантела, а от 19,00 часа ще се проведе „Вечерна седянка с Оратница“.

В съпътстващата програма на фестивала има и две изложби. В Музея на просветното дело ще бъдат открити изложба по живопис на Илия Янакиев и изложба на графики с вплетени мотиви от Калоферска дантела на художника Васил Опев.

За първи път фестивалът се организира през 2009 година от местното читалище „Христо Ботев“ и се провежда със съдействието на община Карлово и НМ „Христо Ботев“ – Калофер.

Източник: https://dcnews.bg/kaloferskata-dantela-veche-ima-sobstven-tvorcheski-tsentar/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *