Без категория

КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО: Откриха школа за прочутата калоферска дантела

Целта на новия център е да се популяризира това изкуство

В Калофер откриха първия по рода си творчески център на прочутата калоферска дантела. Уникалният занаят се развива в началото на 20-и век, когато е открито първото в страната училище за дантела.

Целта на новият център е да се популяризира това изкуство. Проектът се реализира като част от програмата „Пловдив – европейска столица на културата 2019“.

Калофер почете паметта на Ботев

В последните години все по-малко са майсторките на плетената дантела. Въпреки това, не липсват млади ентусиастки като 11-годишната Зара, която от една година се занимава с изработването на различни по форма и големина плетки. Мечтата й е да изплете панда, за която вече има необходимия модел.

„Най-важно е да имаш търпение. Когато плетеш, ефектът не се вижда в началото“, казва Зара.

Изработването на калоферската дантела е един от най-старите български занаяти. През дантеленото училище, девически манастир „Успение Богородично“, за последния един век сложният занаят усвоили 1800 дами.

ПО СТЪПКИТЕ НА БОТЕВ: 1300 души изминаха пътя на Ботевата чета

Възможност да изучат тънкостите на произведението конец сега се дава на децата в Калофер.

„Това е музеят, който ще съхранява, но и ще обучава желаещите. Това е начинът“, заяви кметът на Калофер Румен Стоянов.

С уникалните си произведения, Музеят на дантелата очаква гости от България и чужбина, които отблизо да разгледат ценните плетива на майсторките от града на Ботев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *