Забележителности около Калофер

Местност Бяла Река

Мъжки манастир „Св. Рождество Богородично”

Извън града, в чудно красива местност, е разположен и прочутият в миналото мъжки манастир „Св. Рождество Богородично”. Той е основан в 1606 г. и става известен с храмовата си икона, която според легендата имала чудотворна сила.
Основан през 17 век в близост до средновековното селище Звъниград.
След разоряването от турците на голямоселският манастир един монах взел със себе си иконата Рождество Богородично и дълго време се крил в скалите на местността Бели брегове. Когато се преселил в небесното царство иконата била зарита в земята. Не след дълго време пристигнал друг монах, който видял в съня си къде е скрита иконата и така била извадена от там, онахът решил, че това е знамение да се направи нов манастир и там да се прибере старата икона.
Първата Църква в манастира била малка и вкопана в земята. По-късно обителта станала притегателен център за хората от близките села. Хората идвали да се насладят на иконата на света Богородица.Така манастирът просъществувал около век. Докато не дошло времето на кърджалиите. Манастирът бил опустошен.
С възстановяването през 1804 г. се заел калоферецът йеромонах Памфо.
Наследник на богат род той събрал пари и започнал обновлението на манастира. Делото подкрепили и жителите на околните села. Старата черква била въстановена този път по-голяма,с кръстообразен покрив три врати и дванадесет прозореца.Главният иконостас бил с позлатена дърворезба и имал осем икони.Владишкият трон бил от седеф и инкрустирани звезди. Черквата притежавала много утвари и книги, някои от които много ценни. Едно скъпо Евангелие било подарено от руската царица Екатерина. Започнали да се строят и монашески килии.
През 1819 г. църквата била напълно възстановена. Манастирът вече имал завършен вид. Хора от Калофер дарили на обителта околните ниви и ливади. Преди Освобождението манастирът отново бил подложен на изпитание. Горял за последен път през 1877 г. След разрухата от Църквата останали само олтара и полусъборени стени. За няколко години високи бурени скрили останките от храма. През 1880 г., за да направят нов манастир, майсторите напълно разчистили мястото. С градежа се захванал тревненецът Гечо Кънев. От година на година манастирът все повече се развивал. Богослужението се водело на черковно-славянски език. Храмът бил изографисан и се сдобил с по- ценна утвар и икони. Голяма част от придобивките били подарени от набожници от Калофер и близките села. За честването на 1300-тата годишнина на България Калоферската обител” Рождество Богородично” била възстановена и водоснабдена. Реставрацията започнала през 1981 и завършила през 1984 г. Храмът бил изографисан от художниците Михаил Минков от Пловидив и Нако Наков от Шумен.
На 8 септември манастира има храмов празник – чества се “Рождество Богородично”, отслужва се света Литургия.- Източник: http://www.plovdivskamitropolia.bg

Екопътека „Бяла река”

Екопътека „Бяла река”: Един прекрасен маршрут за разходка е този по Еко пътека „Бяла река”. Намира се на около 8 км. северозападно от Калофер, близо до Мъжкия манастир. От гр.Калофер около 6 км. пътят е черен, но по него се откриват много живописни гледки. Първо се достига до Мъжки манастир и на около 200 метра след него е мястото за паркинг, от където започва и прехода.
Необходимо време: около 2 часа
Дължина: 1830 м.
Най-ниска точка: 570 м.
Най-висока точка: 630 м.
Пътеката представлява два кръга, своеобразна осморка. Красиви дървени мостчета кръстосват реката, а гледките по ждрелото са чудни. Подходяща за малки и големи. Входът свободен.

Бивак „Бяла река”

Предлага бивакуване (къмпингуване) по брега на Бяла река. Обзаведен е с маси, пейки, огнища и WC. Бивакът е изходен пункт за преход до х. „Рай” и вр. Ботев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *